zupy

Chłodnik dla ochłody

Na prawie tropikalne upały, które ostatnio zapanowały, najlepszy jest chłodnik. Nie szczycę się posiadaniem jakiegoś oryginalnego przepisu na ten letni specjał, jest to raczej przepis klasyczny i niech taki pozostanie.

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 1 cytryna
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • kefir
  • ukwaszona śmietana 18%, np. szczecinecka
  • 2 małe zielone ogórki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ok. 2 łyżeczki koperku

Wykonanie:

Botwinkę po umyciu i pokrojeniu należy ugotować (ok. 15 min.) w niewielkiej ilości wody, dodać: sok z cytryny, cukier i sól. Po wystudzeniu botwinkę połączyć z kefirem, śmietaną, drobno pokrojonym ogórkiem i posiekanymi jajkami, na koniec dodać koperek.

Osobiście dodaję 1/2 dużego kefiru, ale można dodać więcej, to zależy ile chcemy uzyskać zupy i jaka ma być ona gęsta.

Dodaj komentarz