Na prawie tropikalne upały, które ostatnio zapanowały, najlepszy jest chłodnik. Nie szczycę się posiadaniem jakiegoś oryginalnego przepisu na ten letni specjał, jest to raczej przepis klasyczny i niech taki pozostanie.
Składniki:
- pęczek botwinki
- 1 cytryna
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- kefir
- ukwaszona śmietana 18%, np. szczecinecka
- 2 małe zielone ogórki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ok. 2 łyżeczki koperku
Wykonanie:
Botwinkę po umyciu i pokrojeniu należy ugotować (ok. 15 min.) w niewielkiej ilości wody, dodać: sok z cytryny, cukier i sól. Po wystudzeniu botwinkę połączyć z kefirem, śmietaną, drobno pokrojonym ogórkiem i posiekanymi jajkami, na koniec dodać koperek.
Osobiście dodaję 1/2 dużego kefiru, ale można dodać więcej, to zależy ile chcemy uzyskać zupy i jaka ma być ona gęsta.