Pieguski muffinkowe już zjedzone, przyszedł więc czas na coś nowego. Tym razem będą to muffinki z ziarnami zrobione z mąki kukurydzianej. Przepis ten znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych, trochę go jednak zmodyfikowałam.
Porcja na 12 babeczek
Składniki:
- 1 szkl. mąki kukurydzianej
- 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. ziaren: sezamu, słonecznika, dyni
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szkl. jogurtu
- 6-8 łyżek oleju
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Suche składniki wsypać do mokrych i delikatnie wymieszać. Papilotki wypełnić do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w temperaturze 180°C.