Każda okazja jest dobra, żeby przygotować i zjeść kawałek pysznego ciasta. Na ostatni dzień mojego dłuuuuuuuugiego urlopu przygotowałam ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami. Mam nadzieję, że choć trochę osłodzi ono powrót do codziennej rutyny i biurkowego wysiadywania.
forma 25 cm Ø
Składniki na ciasto:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. oliwy z oliwek
- 0k. 400 g wydrylowanych wiśni
Składniki na masę serową:
- 600 g serka homogenizowanego
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Połączyć z jajkami i oliwą. Masę przełożyć do wysmarowanej tortownicy. Na cieście rozłożyć wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 15 minut.
Ser zmiksować z cukrem, jajkami i budyniem. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto i piec jeszcze 30 minut.
Do ciasta proponuję herbatę z anyżem. Wystarczy dodać 2-3 gwiazdki anyżu do czajniczka z herbatą. W tej postaci anyż smakuje nawet tym, którzy na co dzień w nim nie gustują. Zioło to działa mlekopędnie, więc herbatkę szczególnie polecam matkom karmiącym 🙂