szarlotki

Letnia szarlotka

Sezon na jabłka rozpoczęty. O wartości tych owoców nikogo chyba nie trzeba długo przekonywać, ale jeśli ktoś pragnąłby dowodów, to niezwykle ciekawe artykuły o jabłku i jego właściwościach zdrowotnych znaleźć może choćby tutaj. Jeśli są jabłka, to nie może zabraknąć szarlotki.

Szarlotka nie jedno ma imię. Proponowaną dzisiaj piekę od wielu lat, a właściwie pomagam przy pieczeniu, bo głównym wykonawcą jest mój mąż. Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia od kuchni" i został nieznacznie zmodyfikowany.

 

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 budyniu o smaku waniliowym
  • 2 i 1/4 szkl. mleka
  • 1 kg jabłek
  • cynamon

Wykonanie:

Mąkę zagnieść z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jedną cześć wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na cieście ułożyć pokrojone w ósemki jabłka. Jeśli ktoś lubi, jabłka można posypać cynamonem. Budynie ugotować w 2 i 1/4 szkl. mleka. Gorący budyń wlać na jabłka. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 200ºC.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

http://waniliowachmurka.blogspot.com/2010/07/sezon-na-jabka-zaproszenie.html

2 thoughts on “Letnia szarlotka

Dodaj komentarz