Muffinki mają tę niebezpieczną właściwość, że nigdy się nie nudzą. Serowe znalazłam na blogu u Dorotus. Zmniejszyłam tylko ilość składników, żeby wyszła jedna porcja. Nie do końca zamiar się powiódł, bo wyszło czternaście sztuk. Jenak nadliczbowe dwie sztuki wcale nie okazały się zbędne 😉
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła (roztopione)
- 1 szkl. jogurtu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g sera
- żółtko
- cukier waniliowy
W jednej misce przygotować i wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Suche przesypać do mokrych i połączyć. Ser (użyłam trzykrotnie mielonego) wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym. Ciasto wychodzi dość gęste. Do papilotek wkładać przemiennie porcję ciasta i porcję sera.
Piec ok. 30 minut w temp. 190ºC