gleich zum inhalt springen

Zupa pomidorowa Maryli

Pomidory s膮 owocem (!) niezwykle zdrowym, do tego chyba nikogo nie trzeba przekonywa膰. Chcia艂am tylko zwróci膰 uwag臋 na likopen – czerwony barwnik nadaj膮cy pomidorom tak apetyczny wygl膮d. Jest on doskona艂ym antyutleniaczem, a wi臋c przeciwdzia艂a szkodom wyrz膮dzonym w organizmie przez wolne rodniki. A co wa偶ne, likopen najlepiej dzia艂a, kiedy pomidora poddamy obróbce termicznej, np. przygotujemy z niego pyszn膮 zup臋.

Jest to zupa pomidorowa wed艂ug przepisu Maryli Rodowicz, tak, w艂a艣nie tak! Kilka lat temu pani Maryla gotowa艂a j膮 w tzw. telewizji 艣niadaniowej i od tej pory ta niezwyk艂a pomidorówka go艣ci na naszym stole i zachwyca, a przynajmniej wywiera wielkie wra偶enie na ka偶dym, kto jej spróbuje. Ale do rzeczy…

  • 1 kg pomidorów
  • cebula
  • 1 g艂ówka czosnku 
  • sól, pieprz, bazylia albo zio艂a prowansalskie
  • zielenina do posypania (koperek)
  • kremówka + 1 艂y偶eczka cukru

Pokrojona w kosteczk臋 cebul臋 i wyci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek zeszkli膰 na ma艣le, najlepiej w tym samym garnku, do którego b臋d膮 dorzucane pomidory. Pomidory obra膰 ze skórek i pokrojone wrzuci膰 do garnka. Doda膰 przyprawy. Ca艂o艣膰 gotowa膰 ok. 15 minut. Po przestudzeniu zup臋 zmiksowa膰. Je艣li oczekujemy idealnie g艂adkiego kremu, nale偶y zup臋 przetrze膰 przez sito, aby oddzieli膰 pestki. Po nalaniu zupy po艂o偶y膰 na ka偶dej du偶y kleks ubitej kremówki i przyozdobi膰 艣wie偶膮 bazyli膮.

Przepis bierze udzia艂 w akcji:

akcja pomidory

Kasia kategoria: zupy dnia 27 sierpnia 2010 » 2 komentarze
2 komentarze »
| Zostaw odpowied藕
  1. Aneta pisze dnia 27 sierpnia 2010 o godz. 19:14:

    Zupa ma pyszny pomidorowy smak, pachnie jesieni膮, ogrodem, wiatrem i sama jeszcze nie wiem czym. Pychota.
    P.s. Mo偶e mo偶na by doda膰 w przepisie,偶e 艣mietank臋 powinien ubi膰 m臋偶czyzna wtedy zupa zyska jeszcze na smaku??? Co ty Kasiu na to?

  2. Anula pisze dnia 06 stycznia 2014 o godz. 08:41:

    Super przepis. |Musz臋 spr贸bowa膰 czego艣 takiego. Polecam wszystkim.

Twoja odpowied藕:

Musisz si臋 zalogowa膰 aby komentowa膰.

Adres Trackback  |  Subskrybuj komentarze