zupy

Zupa pomidorowa Maryli

Pomidory są owocem (!) niezwykle zdrowym, do tego chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Chciałam tylko zwrócić uwagę na likopen – czerwony barwnik nadający pomidorom tak apetyczny wygląd. Jest on doskonałym antyutleniaczem, a więc przeciwdziała szkodom wyrządzonym w organizmie przez wolne rodniki. A co ważne, likopen najlepiej działa, kiedy pomidora poddamy obróbce termicznej, np. przygotujemy z niego pyszną zupę.

Jest to zupa pomidorowa według przepisu Maryli Rodowicz, tak, właśnie tak! Kilka lat temu pani Maryla gotowała ją w tzw. telewizji śniadaniowej i od tej pory ta niezwykła pomidorówka gości na naszym stole i zachwyca, a przynajmniej wywiera wielkie wrażenie na każdym, kto jej spróbuje. Ale do rzeczy…

  • 1 kg pomidorów
  • cebula
  • 1 główka czosnku 
  • sól, pieprz, bazylia albo zioła prowansalskie
  • zielenina do posypania (koperek)
  • kremówka + 1 łyżeczka cukru

Pokrojona w kosteczkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na maśle, najlepiej w tym samym garnku, do którego będą dorzucane pomidory. Pomidory obrać ze skórek i pokrojone wrzucić do garnka. Dodać przyprawy. Całość gotować ok. 15 minut. Po przestudzeniu zupę zmiksować. Jeśli oczekujemy idealnie gładkiego kremu, należy zupę przetrzeć przez sito, aby oddzielić pestki. Po nalaniu zupy położyć na każdej duży kleks ubitej kremówki i przyozdobić świeżą bazylią.

Przepis bierze udział w akcji:

akcja pomidory

2 thoughts on “Zupa pomidorowa Maryli

Dodaj komentarz