gleich zum inhalt springen

Dyniowe muffiny

Muffiny z dyni膮 szczególnie spodobaj膮 si臋 amatorom korzennych smaków. Dynia nadaje babeczkom wilgotno艣膰, a cynamon i go藕dziki niezwyk艂y aromat. Robi艂am je ju偶 wielokrotnie i zawsze s膮 tak samo udane. Posypuj膮c muffiny orzechami, otrzymamy atrakcyjne muffinkowe je偶yki.

Porcja na 12 sztuk

Sk艂adniki:

  • 1 czubata szkl. m膮ki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1/2 艂y偶eczki sody
  • szczypta soli
  • 1 艂y偶eczka cynamonu
  • 1/4 艂y偶eczki zmielonych go藕dzików
  • 2 jajka
  • 10 艂y偶ek oleju
  • 1 szkl. startej na drobnych oczkach dyni
  • orzechy w艂oskie do posypania

Wykonanie:

W jednej misce wymiesza膰 suche sk艂adniki (m膮k臋, cukier, proszek do pieczenia, sod臋, sól), w drugiej mokre (jajka, olej, start膮 dyni臋). Je偶eli dynia jest bardzo soczysta to mo偶na j膮 troch臋 ods膮czy膰. Sk艂adniki po艂膮czy膰 i lekko wymiesza膰. Papilotki nape艂ni膰 do 3/4 wysoko艣ci, a wierzch posypa膰 posiekanymi orzechami. Piec 25-30 minut w temperaturze 180ºC.

Kasia kategoria: muffinki dnia 05 wrze艣nia 2010 » 4 komentarze
4 komentarze »
| Zostaw odpowied藕
  1. Aneta pisze dnia 08 wrze艣nia 2010 o godz. 14:35:

    Kasia, co艣 czuj臋,偶e zaczynasz mnie przekonywa膰 do dyni.Bo ja podobnie jak ta napotkana mama…nic nie umiem z niej zrobi膰…

  2. Ju-Ka pisze dnia 27 listopada 2010 o godz. 18:20:

    Kasie艅ko.Szukam  w przepisie owego korzennego smaku,czyli wspomnianego we wst臋pie cynamonu i go藕dzików,i jak Kubu艣 Puchatek-im bardziej zagl膮dam, tym bardziej go  tam
    nie ma  馃檨

  3. Kasia pisze dnia 27 listopada 2010 o godz. 18:31:

    Rzeczywi艣cie zapomnia艂am doda膰 w przepisie, ile ma by膰 korzeni. Dzi臋kuj臋 za zwr贸cenie uwagi.

  4. Wiktoria pisze dnia 02 listopada 2013 o godz. 13:21:

    A ile mniej wi臋cej wyjdzie babeczek?  馃檪

Twoja odpowied藕:

Musisz si臋 zalogowa膰 aby komentowa膰.

Adres Trackback  |  Subskrybuj komentarze