gleich zum inhalt springen

Zupa krem z dyni

Kupi艂am pierwsz膮 w tym roku dyni臋! Na pierwszy ogie艅 poszed艂 krem z dyni o niezwykle optymistycznym i energetycznym kolorze oraz delikatnym smaku. Zup膮 t膮 zajada艂am si臋 ca艂膮 ubieg艂oroczn膮 jesie艅. W tym sezonie mam zamiar wypróbowa膰 kilka nowych przepisów na potrawy z dyni, tym bardziej, 偶e jestem szcz臋艣liw膮 posiadaczk膮 ksi膮偶eczki Dynia na 50 sposobów 馃檪 Ksi膮偶eczka ta z pewno艣ci膮 przyda艂aby si臋 mamie, która w warzywniaku (pods艂yszane) na pro艣b臋 dziecka :"kupmy dyni臋" – zachwyconego kolorem tego warzywa, odpar艂a: "nie, bo mamusia nie potrafi nic z niej ugotowa膰" 馃檨 

porcja na 4 osoby

Sk艂adniki:

  • 3/4 litra delikatnego wywaru (mo偶e by膰 wywar mi臋sny lub kostka warzywna)
  • 1 kg dyni
  • 1 wi臋ksza marchew
  • 1/4 szkl 艣mietanki lub mleka
  • sól

Wykonanie:

Dyni臋 obra膰 i usun膮膰 mi臋kki 艣rodek z pestkami. Dyni臋 oraz marchew pokroi膰 w kostk臋 i wrzuci膰 do wywaru (mia艂am akurat wywar od gotowania królika). Gotowa膰 a偶 warzywa zmi臋kn膮, czyli ok 15 minut. Zup臋 zmiksowa膰 blenderem i doprawi膰 do smaku sol膮. Przy powtórnym podgrzaniu doda膰 艣mietanki. Mo偶na podawa膰 z grzankami lub pra偶onymi p艂atkami migda艂owymi.

Kasia kategoria: zupy dnia 03 wrze艣nia 2010 » 2 komentarze
2 komentarze »
| Zostaw odpowied藕
  1. Ju-Ka pisze dnia 27 listopada 2010 o godz. 18:25:

    Oj, wygl膮da na to,偶e marudz臋.Ale znów w przepisie widz臋 dziury: wywar ma by膰 warzywny? mi臋sny?
    z ko艣ci?

  2. Kasia pisze dnia 27 listopada 2010 o godz. 18:39:

    Dzi臋kuj臋, ju偶 poprawi艂am.

Twoja odpowied藕:

Musisz si臋 zalogowa膰 aby komentowa膰.

Adres Trackback  |  Subskrybuj komentarze