Kupiłam pierwszą w tym roku dynię! Na pierwszy ogień poszedł krem z dyni o niezwykle optymistycznym i energetycznym kolorze oraz delikatnym smaku. Zupą tą zajadałam się całą ubiegłoroczną jesień. W tym sezonie mam zamiar wypróbować kilka nowych przepisów na potrawy z dyni, tym bardziej, że jestem szczęśliwą posiadaczką książeczki Dynia na 50 sposobów 🙂 Książeczka ta z pewnością przydałaby się mamie, która w warzywniaku (podsłyszane) na prośbę dziecka :"kupmy dynię" – zachwyconego kolorem tego warzywa, odparła: "nie, bo mamusia nie potrafi nic z niej ugotować" 🙁
porcja na 4 osoby
Składniki:
- 3/4 litra delikatnego wywaru (może być wywar mięsny lub kostka warzywna)
- 1 kg dyni
- 1 większa marchew
- 1/4 szkl śmietanki lub mleka
- sól
Wykonanie:
Dynię obrać i usunąć miękki środek z pestkami. Dynię oraz marchew pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru (miałam akurat wywar od gotowania królika). Gotować aż warzywa zmiękną, czyli ok 15 minut. Zupę zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą. Przy powtórnym podgrzaniu dodać śmietanki. Można podawać z grzankami lub prażonymi płatkami migdałowymi.
Oj, wygląda na to,że marudzę.Ale znów w przepisie widzę dziury: wywar ma być warzywny? mięsny?
z kości?
Dziękuję, już poprawiłam.