Panna cotta, czyli rozpływający się w ustach deser z gotowanej śmietanki z dodatkiem owoców, należy do moich ulubionych smakołyków. Dzisiaj odsłona imieninowa z owocowym sosem coulis.
dla czterech osób
Składniki:
- 400 ml śmietany kremówki
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- owoce na sos, np. truskawki, porzeczki
Wykonanie:
Wymieszać w garnuszku śmietanę, wanilię i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż mikstura stanie się gorąca, nie należy jej jednak zagotować. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach mleka, aż napęcznieje, dodać do pozostałych składników.
Mieszankę należy przecedzić przez sitko najlepiej do naczynia, z którego będzie się łatwo nalewać. Płyn przelać do 4 foremek, np. szklanek. Przestudzone przykryć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przygotować sos owocowy. Owoce należy zmiksować w blenderze (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie smaki można dodać cukier). Jeżeli owoce zawierają pestki należy przetrzeć je przez sito.
Panna cotta odwrócić spodem do góry, foremki zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie i deser przełożyć na talerzyki. Udekorować sosem i serwować.
Potwierdzam, rozpływa się jak niebo w …. ustach!