ciasta

Ciasto toffi

Dostałam w prezencie duuuuuuuuuuużo miodu od mojej przemiłej szwagierki i jej męża. Cudowny prezent i taki smaczny! Jak widać, nie tylko nam smakował.

Skusiłam się na przepysznie wyglądające ciasto toffi. Przekonała mnie Edyta, pisząc na swoim blogu, że ciasto nie będzie zbyt słodkie. Było rewelacyjne. Dobrze, że uwieczniłam je choć przed pokrojeniem, bo zniknęło w mgnieniu oka.

Składniki:
ciasto:

  •  500 g mąki pszennej
  •  1/2 szklanki cukru pudru
  •  150 g miodu
  •  1/2 kostki margaryny
  •  2 jajka
  •  1 opakowanie cukru waniliowego
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej

krem śmietankowy:

  •  400-500 ml słodkiej śmietanki 30-36%
  •  3 łyżeczki żelatyny
  • trochę mleka do żelatyny

 kajmakowy wierzch:

  •  1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 
  •  100 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Kajmak można przygotować dzień wcześniej. Mleko w zamkniętej puszce wstawić do wysokiego garnka i zalać wodą tak, aby cała puszka znajdowała się pod wodą. Gotować przez ok. 3 godziny, w razie potrzeby dolewając wody tak, aby puszka przez cały czas była zanurzona. Ostudzić.

Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części i każdą z nich piec w formie Ø21cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec przez około 15-17 minut (do suchego patyczka).

Żelatynę namoczyć w kilku łyżeczkach mleka, kiedy napęcznieje rozmieszać we wrzącym mleku. Śmietanę ubić na puszystą masę, a następnie dodać do niej rozpuszczoną i lekko ostudzoną żelatynę. 

Kremem śmietanowym przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować zimny kajmak i całość posypać posiekanymi orzechami.

Ach, ten miód! Wart osobnego wpisu…

2 thoughts on “Ciasto toffi

Dodaj komentarz