Jest to po prostu szarlotka doskonała. Przepis pochodzi z bogatych i apetycznych zbiorów mojego kolegi. Zresztą przygotowaliśmy to pyszne ciasto wspólnie. Chyba najlepszą rekomendacją dla przepisu jest tempo, w jakim ciasto znika ze stołu, a było ono błyskawiczne. Przepis jest niezwykle prosty, ale być może doskonałość tkwi właśnie w prostocie. Jak wierzyli starożytni Rzymianie, okrągły kształt ciasta miał sprzyjać duchowości, zaś jabłka zapewnić zdrowie, pokój i miłość. Czy może być lepsza zachęta do spróbowania szarlotki!
Składniki:
- 350 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- cynamon
- 1 1/2 kg jabłek
Wykonanie;
Z podanych składników należy zagnieść ciasto, dokładni je wyrabiając, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić w cząstki jabłka. Tak przygotowane owoce uprażyć z odrobiną masła. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy, najlepiej zrobić z ciasta rant, żeby nie wylatywał sok z jabłek, na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Resztę ciasta rozłożyć na jabłkach. Piec 45 minut w temperaturze 180ºC.
Przepis bierze udział w akcji:
Cudna szarlotka w romantycznym, starym stylu.
Piękna!