szarlotki

Szarlotka Sebastiana

Jest to po prostu szarlotka doskonała. Przepis pochodzi z bogatych i apetycznych zbiorów mojego kolegi. Zresztą przygotowaliśmy to pyszne ciasto wspólnie. Chyba najlepszą rekomendacją dla przepisu jest tempo, w jakim ciasto znika ze stołu, a  było ono błyskawiczne. Przepis jest niezwykle prosty, ale być może doskonałość tkwi właśnie w prostocie. Jak wierzyli starożytni Rzymianie, okrągły kształt ciasta miał sprzyjać duchowości, zaś  jabłka zapewnić zdrowie, pokój i miłość. Czy może być lepsza zachęta do spróbowania szarlotki!

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • cynamon
  • 1 1/2 kg jabłek

Wykonanie;

Z podanych składników należy zagnieść ciasto, dokładni je wyrabiając, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić w cząstki jabłka. Tak przygotowane owoce uprażyć z odrobiną masła. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy, najlepiej zrobić z ciasta rant, żeby nie wylatywał sok z jabłek, na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Resztę ciasta rozłożyć na jabłkach. Piec 45 minut w temperaturze 180ºC.

Przepis bierze udział w akcji:

1 thought on “Szarlotka Sebastiana

Dodaj komentarz