Babka to ciasto, króre doskonale nadaje się na piknik. Można je zjeść ot, poprostu rękoma. Pogoda coraz ładniejsza, a więc warto pomyśleć o wypoczynku na dworze, oczywiście z dobrym ciastem.
Składniki:
- 200 g masła
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. zmielonych migdałów (ok. 100 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 5 jaj
- 30 ml rumu
- ok. 8 łyżek mleka
- gorzka czekolada na polewę
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego masło i jajka należy wyjąć z lodówki kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
Masło i cukier ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie puszysta masa. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z rumem. Połączyć z masą maślaną. Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę, migdały i proszek do pieczenia połączyć z masą maślano-jajeczną, zamieszać, następnie ostrożnie dodawać pianę.
Połowę ciasta przełożyć do innej miski. Kakao rozmieszać w mleku i połączyć z jedną częścią ciasta. Formę natłuścić masłem i wysypać mąką lub zmielonymi migdałami. Zawartość obu misek wlawać na zmianę i mieszać spiralnym ruchem widelcem.
Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperaturze 180 st. C, ok. 50 min. lub do suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjąć z formy po upływie 10 min.
Babkę można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Smacznego!