muffinki

Dyniowe muffiny

Muffiny z dynią szczególnie spodobają się amatorom korzennych smaków. Dynia nadaje babeczkom wilgotność, a cynamon i goździki niezwykły aromat. Robiłam je już wielokrotnie i zawsze są tak samo udane. Posypując muffiny orzechami, otrzymamy atrakcyjne muffinkowe jeżyki.

Porcja na 12 sztuk

Składniki:

  • 1 czubata szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 2 jajka
  • 10 łyżek oleju
  • 1 szkl. startej na drobnych oczkach dyni
  • orzechy włoskie do posypania

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól), w drugiej mokre (jajka, olej, startą dynię). Jeżeli dynia jest bardzo soczysta to można ją trochę odsączyć. Składniki połączyć i lekko wymieszać. Papilotki napełnić do 3/4 wysokości, a wierzch posypać posiekanymi orzechami. Piec 25-30 minut w temperaturze 180ºC.

4 thoughts on “Dyniowe muffiny

Dodaj komentarz