Muffiny z dynią szczególnie spodobają się amatorom korzennych smaków. Dynia nadaje babeczkom wilgotność, a cynamon i goździki niezwykły aromat. Robiłam je już wielokrotnie i zawsze są tak samo udane. Posypując muffiny orzechami, otrzymamy atrakcyjne muffinkowe jeżyki.
Porcja na 12 sztuk
Składniki:
- 1 czubata szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 2 jajka
- 10 łyżek oleju
- 1 szkl. startej na drobnych oczkach dyni
- orzechy włoskie do posypania
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól), w drugiej mokre (jajka, olej, startą dynię). Jeżeli dynia jest bardzo soczysta to można ją trochę odsączyć. Składniki połączyć i lekko wymieszać. Papilotki napełnić do 3/4 wysokości, a wierzch posypać posiekanymi orzechami. Piec 25-30 minut w temperaturze 180ºC.
Kasia, coś czuję,że zaczynasz mnie przekonywać do dyni.Bo ja podobnie jak ta napotkana mama…nic nie umiem z niej zrobić…
Kasieńko.Szukam w przepisie owego korzennego smaku,czyli wspomnianego we wstępie cynamonu i goździków,i jak Kubuś Puchatek-im bardziej zaglądam, tym bardziej go tam
nie ma 🙁
Rzeczywiście zapomniałam dodać w przepisie, ile ma być korzeni. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
A ile mniej więcej wyjdzie babeczek? 🙂