babki

Babka z makiem i nutą pomarańczy

To nie żart na prima aprilis, to najprawdziwsza babka. Całkiem poważnie, bardzo smaczna! 

Składniki:

  • 175 g masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 50 g maku
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • czekolada gorzka na polewę

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temparaturze pokojowej

Mikserem utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Dodawać jajka, miksując po każdym na gładką masę.

Do masy maślanej dodać wcześniej przygotowane suche składniki (mąka, proszek, soda, mak) i krótko zmiksować. Następnie dodać jogurt i skórkę z pomarańczy.

Ciasto przełożyć keksówki 25 cm,  piec ok. 60 min, do suchego patyczka w temperaturze 150 st. C.

Babkę polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą albo oprószyć cukrem pudrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Dodaj komentarz