To nie żart na prima aprilis, to najprawdziwsza babka. Całkiem poważnie, bardzo smaczna!
Składniki:
- 175 g masła
- 80 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 50 g maku
- otarta skórka z 2 pomarańczy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- czekolada gorzka na polewę
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temparaturze pokojowej
Mikserem utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Dodawać jajka, miksując po każdym na gładką masę.
Do masy maślanej dodać wcześniej przygotowane suche składniki (mąka, proszek, soda, mak) i krótko zmiksować. Następnie dodać jogurt i skórkę z pomarańczy.
Ciasto przełożyć keksówki 25 cm, piec ok. 60 min, do suchego patyczka w temperaturze 150 st. C.
Babkę polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą albo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!