gleich zum inhalt springen

Muffiny czekoladowo-dyniowe z nutą pomarańczy

Powstały muffiny niezwykłe. Doskonałe na jesienne chandry i deszczowe smutki. Miłośnicy duetu czekoladowo-pomarańczowego będą zachwyceni. Dynia nadaje muffinom wilgotności i sprawia, że również w kolejnym dniu babeczki zachowują świeżość.  Do połączenia dyni z czekoladą i pomarańczą zainspirowała mnie Bea, choć poniższy przepis wygląda zupełnie inaczej.

Porcja na 10 większych babeczek

Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka 
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • ok. 300 g startej na drobnych oczkach dyni

Wykonanie:

Masło roztopić i do gorącego wrzucić połamaną czekoladę. Po dokładnym połączeniu czekolady z masłem dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do muffinów. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180ºC. Można dodatkowo polać czekoladą.

Kasia kategoria: muffinki dnia 15 września 2010 » 2 komentarze
2 komentarze »
| Zostaw odpowiedź
  1. Bea pisze dnia 24 października 2010 o godz. 07:58:

    I muffiny i papilotki bardzo urokliwe 🙂
    Milo, ze i Tobie polaczenie dyni i czekolady posmakowalo 🙂
     
    Pozdrawiam serdecznie!

  2. anka pisze dnia 28 marca 2014 o godz. 13:56:

    Zrobiłam i wyszły przepysznie:) Dziękuję za przepis:D

Twoja odpowiedź:

Musisz się zalogować aby komentować.

Adres Trackback  |  Subskrybuj komentarze