gleich zum inhalt springen

Szarlotka Sebastiana

Jest to po prostu szarlotka doskona艂a. Przepis pochodzi z bogatych i apetycznych zbiorów mojego kolegi. Zreszt膮 przygotowali艣my to pyszne ciasto wspólnie. Chyba najlepsz膮 rekomendacj膮 dla przepisu jest tempo, w jakim ciasto znika ze sto艂u, a  by艂o ono b艂yskawiczne. Przepis jest niezwykle prosty, ale by膰 mo偶e doskona艂o艣膰 tkwi w艂a艣nie w prostocie. Jak wierzyli staro偶ytni Rzymianie, okr膮g艂y kszta艂t ciasta mia艂 sprzyja膰 duchowo艣ci, za艣  jab艂ka zapewni膰 zdrowie, pokój i mi艂o艣膰. Czy mo偶e by膰 lepsza zach臋ta do spróbowania szarlotki!

Sk艂adniki:

  • 350 g m膮ki
  • 100 g cukru
  • 150 g mas艂a
  • 1 jajko 1 偶ó艂tko
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • cynamon
  • 1 1/2 kg jab艂ek

Wykonanie;

Z podanych sk艂adników nale偶y zagnie艣膰 ciasto, dok艂adni je wyrabiaj膮c, a nast臋pnie sch艂odzi膰 w lodówce przez ok. 30 minut. W tym czasie obra膰 i pokroi膰 w cz膮stki jab艂ka. Tak przygotowane owoce upra偶y膰 z odrobin膮 mas艂a. Po艂ow臋 ciasta wy艂o偶y膰 do przygotowanej formy, najlepiej zrobi膰 z ciasta rant, 偶eby nie wylatywa艂 sok z jab艂ek, na ciasto wy艂o偶y膰 jab艂ka i posypa膰 cynamonem. Reszt臋 ciasta roz艂o偶y膰 na jab艂kach. Piec 45 minut w temperaturze 180ºC.

Przepis bierze udzia艂 w akcji:

Kasia kategoria: szarlotki dnia 12 wrze艣nia 2010 » 1 comment
Na razie 1 komentarz. »
| Zostaw odpowied藕
  1. Olciaky pisze dnia 13 wrze艣nia 2010 o godz. 13:55:

    Cudna szarlotka w romantycznym, starym stylu.
    Pi臋kna!

Twoja odpowied藕:

Musisz si臋 zalogowa膰 aby komentowa膰.

Adres Trackback  |  Subskrybuj komentarze