W takie upały chyba cokolwiek poza lodami trudno jeść, nie mówiąc już o przyrządzaniu. Dlatego niezwykle inspirujący wydał mi się przepis na mrożony keks z jagodami. Przepis minimalnie zmieniłam, dodając zamiast orzechów naturalną wanilię, bo te drobne, czarne kropeczki mają dla mnie niepowtarzalny i kuszący urok.
Trochę trzeba się napracować przy wykonaniu keksa, a jak widać na zdjęciu, zrobienie ładnych w miarę równych warstw nie jest łatwe. Osobiście keks mnie jednak rozczarował, może nie jest to mój smak 🙁
Przygotować foremkę keksową (o długości 25 cm) i wyłożyć ją folią spożywczą, tak by wystawała ona poza brzegi foremki.
warstwa jasna:
- 500 g kremowego twarogu (wiaderkowego na serniki)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 80 g cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki
- 50 g orzechów włoskich (ja pominęłam, ale dodałam wanilię)
warstwa ciemna:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
spód:
- 150 g herbatników
- 100 g masła lub margaryny
Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Dodać wanilię .
Jagody, cukier i sok z cytryny zmiksować.
Na spodzie formy rozsmarować 4 łyżki masy twarogowej. Zamrażać 20 minut. Następnie rozsmarować 3 łyżki musu jagodowego i ponownie wstawić do zamrażalnika na 20 minut. Tak samo postępować z kolejnymi warstwami do wykorzystania wszystkich składników (jeszcze 5-6 razy).
Stopione masło wymieszać z pokruszonymi w blenderze lub roztłuczonymi wałkiem herbatnikami. Rozsmarować je na wierzchu keksa. Przykryć folią spożywczą i zamrażać 6 godzin.
Aby wyjąć keks z formy, należy zanurzyć ją na chwilkę w gorącej wodzie.