desery

Włoska klasyka

Panna cotta, czyli rozpływający się w ustach deser z gotowanej śmietanki z dodatkiem owoców, należy do moich ulubionych smakołyków. Dzisiaj odsłona imieninowa z owocowym sosem coulis.

 

dla czterech osób

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • owoce na sos, np. truskawki, porzeczki

Wykonanie:

Wymieszać w garnuszku śmietanę, wanilię i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż mikstura stanie się gorąca, nie należy jej jednak zagotować. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach mleka, aż napęcznieje, dodać do pozostałych składników.

Mieszankę należy przecedzić przez sitko najlepiej do naczynia, z którego będzie się łatwo nalewać. Płyn przelać do 4 foremek, np. szklanek. Przestudzone przykryć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Przygotować sos owocowy. Owoce należy zmiksować w blenderze (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie smaki można dodać cukier). Jeżeli owoce  zawierają pestki należy przetrzeć je przez sito.

Panna cotta odwrócić spodem do góry, foremki zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie i deser przełożyć na talerzyki. Udekorować sosem i serwować.

 

1 thought on “Włoska klasyka

Dodaj komentarz