gleich zum inhalt springen

Letnia szarlotka

Sezon na jab艂ka rozpocz臋ty. O warto艣ci tych owoców nikogo chyba nie trzeba d艂ugo przekonywa膰, ale je艣li kto艣 pragn膮艂by dowodów, to niezwykle ciekawe artyku艂y o jab艂ku i jego w艂a艣ciwo艣ciach zdrowotnych znale藕膰 mo偶e cho膰by tutaj. Je艣li s膮 jab艂ka, to nie mo偶e zabrakn膮膰 szarlotki.

Szarlotka nie jedno ma imi臋. Proponowan膮 dzisiaj piek臋 od wielu lat, a w艂a艣ciwie pomagam przy pieczeniu, bo g艂ównym wykonawc膮 jest mój m膮偶. Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia od kuchni" i zosta艂 nieznacznie zmodyfikowany.

 

Sk艂adniki:

  • 3 szkl. m膮ki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 偶ó艂tka
  • 1 ca艂e jajko
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 艂y偶ki 艣mietany
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 budyniu o smaku waniliowym
  • 2 i 1/4 szkl. mleka
  • 1 kg jab艂ek
  • cynamon

Wykonanie:

M膮k臋 zagnie艣膰 z margaryn膮, 偶ó艂tkami, jajkiem, cukrem pudrem, 艣mietan膮 i proszkiem do pieczenia. Podzieli膰 na dwie cz臋艣ci i sch艂odzi膰 w lodówce przez 30 minut. Jedn膮 cze艣膰 wy艂o偶y膰 na wysmarowan膮 t艂uszczem blach臋. Na cie艣cie u艂o偶y膰 pokrojone w ósemki jab艂ka. Je艣li kto艣 lubi, jab艂ka mo偶na posypa膰 cynamonem. Budynie ugotowa膰 w 2 i 1/4 szkl. mleka. Gor膮cy budy艅 wla膰 na jab艂ka. Na wierzch zetrze膰 drug膮 cz臋艣膰 ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 200ºC.

Smacznego!

Przepis bierze udzia艂 w akcji:

http://waniliowachmurka.blogspot.com/2010/07/sezon-na-jabka-zaproszenie.html

Kasia kategoria: szarlotki dnia 19 sierpnia 2010 » 2 komentarze
2 komentarze »
| Zostaw odpowied藕
  1. Olciaky pisze dnia 20 sierpnia 2010 o godz. 06:00:

    mmm..
    ch臋tnie bym si臋 pocz臋stowa艂a

  2. Aneta pisze dnia 21 sierpnia 2010 o godz. 18:54:

    Jest pyszna, we wtorek próbowa艂am i do dzi艣 mam w ustach jej jab艂eczny smak! Ach, a ta zupa pomidorowa po szarlotce!!!Niebo w …ustach!!!

Twoja odpowied藕:

Musisz si臋 zalogowa膰 aby komentowa膰.

Adres Trackback  |  Subskrybuj komentarze