Czekoladę mogłabym odmieniać przez wszystkie przypadki, ale przede wszystkim uwielbiam ją jeść. Jednym z doskonałych połączeń jest duet czekoladowo-wiśniowy i coś z tej doskonałości udzieliło się również moim muffinkom.
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 1/2 szkl. jogurtu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szkl. wydrylowanych wiśni (ok. 300 g)
Wykonanie:
Masło roztopić i do gorącego wrzucić połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać aż masa idealnie się połączy. Dodać cukier, jajka (rozbełtane), jogurt, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, na końcu szklankę wydrylowanych wiśni.
Masą wypełnić papilotki. Piec 25 minut w 180°C.
te babeczki są bardzo pyszne;)