tarty

Improwizacja dla niezdecydowanych

Właściwie to nie wiedziałam, czy mam ochotę na sernik, kruche ciasto czy ciasto z owocami. Tak powstała tarta serowa z melonem, a właściwie melonami, bo użyłam dwóch rodzajów tych smacznych i orzeźwiających owoców.

 

Porcja na formę o Ø 30 cm

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 200 g masła/ margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany/ mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 1/2 kg sera (trzykrotnie mielonego)
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • wanilia

Dekoracja owocowa:

  • 1/2 melona Galia 
  • 1/2 melona Cantalupa
  • 1/2 galaretki o smaku agrestowym 

 

Wykonanie:

Mąkę zagnieść z masłem/ margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną/ mlekiem i proszkiem do pieczenia. Uformować kulę i schłodzić w lodówce. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę do tarty. Wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. ryżem. Piec przez 15 min w temperaturze 200ºC.

Twaróg oraz ser mascarpone zmiksować z jajkami i cukrem na gładką masę. Dodać budyń waniliowy oraz ziarenka wanilii. Na podpieczone ciasto wylać masę serową. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 160ºC i piec ciasto przez ok. 40 min.

Po wystudzeniu tartę wyciągnąć z formy i przybrać owocami. Owoce można delikatnie polać galaretką przygotowaną z połowy porcji wody.

Najlepiej smakuje po dłuższym pobycie w lodówce.

1 thought on “Improwizacja dla niezdecydowanych

Dodaj komentarz